Soave Classico Calvarino Pieropan 2012 ソアーヴェ・クラシコ カルヴァリーノ ピエロパン
外観 やや薄めのレモンイエロー
香り 華やかな花の香り、柑橘、レモン、りんご、ミネラル、アーモンド、乾いた麦わらの香り、ハーブ、
味わい 綺麗なさんがあり、果実のフレヴァーが豊かで、最後に軽く苦味がある。余韻は長めでミネラルがある。
アルコール度数12.5%
産地:イタリア/ヴェネト
葡萄品種:ガルガネーガ70%、トレビアーノ・ディ・ソアヴェ30%
これは、抜栓して時間がたつと花の香りのような豊かな香りがしてくる。あたかもこれががルガネーガの香りのように思ってしまうが、これはトレビアーノ・ディ・ソアヴェからきているだろう。トレビアーノ・ディ・ソアヴェはヴェルディッキオと同じ葡萄品種である。そうかその香りかと最近は思えるようになってきた。それにこれには30%も入っているし。ソアーヴェの説明をしたに記載したが、その説明によくはまる味わいである。
ピエロパンのサイト http://www.pieropan.it/en/menu/
D.O.C. ソアーヴェ
Garganega 70%以上 Trebbiano di Soave, Pinot bianco, Chardonnayなど30%まで。
特定の古い地域のものは瓶のラベルにClassicoを表示することができる。
ヴァルボリチェッラ丘陵地帯からさらに東に行くと、D.O.C.ソアーヴェ生産地区がある。ここではガルガネガという土着葡萄に、トレッビアーノ・ディ・ソアーヴェなどをブレンドして、フレッシュで優美な白ワインが作られている。石灰質土壌が混ざる火山性土壌で生まれるソアーヴェ派、喜ばしい香りと、良質の果実、生き生きとした酸、複雑なミネラルのトーンを持つ高貴な白ワインである。世界的人気が高すぎたために生産地区を平野部まで拡大したので、ややシンプルなソアーヴェも多いが、ソアーヴェ村とモンテフォルテ・ダルボーネ村の背後に広がる丘陵地隊(クラシッコ地区)のソアーヴェはイタリアを代表とする高品質白ワインで、時に驚くほどの長期熟成能力を発揮する。ソアーヴェの葡萄を陰干しして造るレチョート・ディ・ソアーヴェRecioto di Soave は1998年にD.O.C.G.に昇格しているがアプリコット、黄桃の喜ばしいアロマがあり、後口にアーモンドのトーンがあるエレガントな甘口ワインである。ソアーヴェ・スペリオーレSoave Superioreも2001年にD.O.C.G.に昇格しているが、この呼称を使用する生産者が少ないのが残念。
Soave Classico Calvarino
DENOMINATION: Soave Classico DOC
GRAPE VARIETY: Garganega 70% Trebbiano di Soave 30%
GEOGRAPHICAL LOCATION: Hillside vineyard in the Soave classico zone
VINEYARD CHARACTERISTICS: Volcanic soils, tufaceous and basalt rich, from the Eocene era.
Altitude 200-300 m above sea level, facing north west
TRAINING: Traditional pergola veronese with 3000 vines per hectare
DEFENCE METHOD: Production all organic certificated
BUDS PER VINE: 8 buds per vine
AVERAGE AGE OF VINES: 30-60 years old
YIELDS: 60 hl per hectare (2 kilos per vine)
HARVESTING: Hand-picked, often in two harvests to select the ripest grapes. Picking begins in mid-September for Trebbiano di Soave and in October for the Garganega grapes
VINIFICATION TECHNIQUES: The grapes are de-stemmed and crushed with the free run juice fermented separately between 14-18°C in glass-lined cement tanks
AGEING: The wine ages in glass-lined cement tanks for a year. During this period, it remains on the fine lees for increased richness and complexity. After bottling, it ages slowly in the bottle for a few months before release
ORGANOLEPTIC PROPERTIES: Color: Pale straw yellow, with greenish reflections when young; golden with ageing. Perfume: The aroma is fresh, flowery with aromas of elder, lemon and cherry. Tasting notes: The palate is dry, well balanced and elegant, with tremendous length and finesse. Alcoholic content: 12.5° Total acidity: 5.5 ‰ - 6 ‰
SERVING SUGGESTIONS: It makes an excellent aperitif and partners a wide range of dishes, especially vegetable quiches, delicatelyflavoured fish, shellfish and cheese soufflés. Serve at 12-14°C
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