Madeira Boal Old Reserve 10 Year Old Barbeito マデイラ ブアル10年 ヴィニョス・バーベイド

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boalMadeira10yoBarb.jpgMadeira Boal Old Reserve 10 Year Old (Medium Sweet) Barbeito マデイラ ブアル10年 ヴィニョス・バーベイド

外観 やや濃いめの琥珀色
香り ドライフラワー、干し果物(サルタナ、焼き菓子)、トロピカルフルーツ(マンゴー、干しパイナップル)、酸化熟成香(ウォルナッツ、トフィー、キャラメル)、熟成した果物(干しアプリコット)、瓶熟成(マッシュルーム、干し草、トースト、ナツメグ)
味わい アタックは力強く、豊かで熟した果実感、豊かな酸、そして中甘口の味わいがあり最後に強めのアルコール感がある。中甘口であるが、最後の酸が良いバランスを取って、余韻に続く。豊かな果実、酸化熟成香が口の中で広がる。アルコールは強めであるが他の要素とうまくバランスが取れている。余韻は長く、熟した果実、酸化熟成香などがバランス良く溶け込んでいて、少し甘めで酸があるのが味の深みを増している。

バーベイト10年シリーズの中では、ヴェルデーリョとこのボアルが好みである。非常に良いバランスである。テイスティンググラスよりはフォーティファイド専用の、小ぶりのグラスで飲むとうまさが引き立つ。フォーティファイドを飲むの時のグラスを考えれば、もっとマデイラやシェリーも美味しく飲めるようになるだろう。

ワイナリー名 ヴィニョス バーベイト
産地 ポルトガル・マデイラ マデイラDOP
品種 ブアル
葡萄畑:カマラ・デ・ロボス(南)、サン・ヴィセンテ(北)、カリェータ(南西)
アルコール度数 19度
残糖度:79.1 g/L
総酸度:8.6g/L 
pH: 3,60
少し金色がかった淡い琥珀色。蜂蜜やレーズン、バニラを思わせる凝縮した香り。穏やかな酸とそれを包み込む優しい甘さが素晴らしい調和を見せる。2014 年インターナショナルワインチャレンジでは金賞受賞。2008年洞爺湖サミットのワーキングランチでも採用された、折り紙付きの品質。

ヴィニョス・バーベイト Vinhos Barbeito  http://www.vinhosbarbeito.com/en/

ヴィニョス・バーベイト社は、1946年に設立された代表的なワイナリーで、マデイラの中心地、フンシャルの西海岸に面した高い崖の上にある。
マデイラ島では珍しい家族経営で、今なお頑なに伝統的な醸造法を継承し、膨大な原酒のストックをもとに、すぐれたブレンド技術で世界中に高品質のマデイラワインを供給している。 2008年には最新設備を誇る待望の新ワイナリーをオープン。
醸造設備の刷新や熟成庫の向上、そして生産環境の合理化により、バーベイト社のマデイラワインのさらなる品質向上と安定した供給が可能となった。
バーベイト社では、カマラ・デ・ロボス地区からティンタ・ネグラ、マルヴァジア、ブアルを、サン・ヴィセンテ地区からはティンタ・ネグラ、セルシアル、ヴェルデーリョなどを、契約栽培畑から安定的に供給されている。
また、マデイラワインのヴィジュアル・アイデンティティーともいえる籐細工のカバーをかぶせたフラゴンボトルを初めて開発したのもバーベイト社で、以来市場を席巻してきた。しかし、近年環境への配慮の点からフラゴンボトルを廃止し、ストレートボトルへ変更した。

バーベイト社は、糖分の多い高品質の原料葡萄のみを厳選し、エストゥファによる伝統的な加熱方式を用いてマデイラワイン独特の風味を生み出すことに努めている。
酒精強化はを行い、次にエストゥファを3〜6ヶ月行い、さらに最低6ヶ月間静置された後、再びアルコール度数が18〜19度になるように調整される。高級品は大きな倉庫の屋根の下にCANTEIRO(石室)と呼ばれる暖かい貯蔵場所を作ってゆっくり加熱熟成が行われる。樽熟成はフレンチオークのみを使用。3年で出荷される製品は、クーバという25,000リットル入りの大樽で、5〜10年のものは450リットルの樽で熟成する。熟成期間中は、年に一度、一つの樽から同質の古い樽へと樽を変えている。



BoalMadeira10yo.jpgBarbeito Boal Old Reserve 10 Year Old (Medium Sweet)

Apperance
This wine is medium amber.

Nose
This wine has medium + intensity aromas of Floral ( dried flowers), dried fruit ( sulatana, baked fruits), tropical fruit ( mango, dried pinapple), deliberate oxidaation( walnut, toffee, caramel), fruit development ( dried apricot), and bottle age ( mushroom, hay, toast, nutmeg)

Palate
This wine is medium sweet, medium + acidity, medium+ body, high alcohol. This wine has medium+ flavour intensity such as dried fruit ( fig, sulatana, dried banana), tropical fruit ( dired mango), deliberate oxidation( walnut, tofee, caramel) fruit development( dried apricot) , bottle age ( hay, mushroom, honey)
This finish is long length,
Outstanding
This wine has excellent harmony with acidity, sweetness, alcohol and flavour complexity. These aromas are clean but very complicated with a lot of aromas. The wine is well integrated and its finish is long with very good complexity.So, this wine is outstanding of its style. This wine can drink now, but suitable for further ageing.

Barbeito Boal Old Reserve 10 Year Old (Medium Sweet) http://www.kinoshita-intl.co.jp/vinhos_b/aged.html

DENOMINATION
Madeira D.O.P

GRAPE VARIETIES
Boal

VINEYARDS AND VINIFICATION
Grapes from various quality vineyards from Campanário, Estreito da Calheta and Prazeres were used. Grapes were pressed in a continuous press. Arresting of fermentation takes place at the desired degree of sweetness by adding vinic alcohol (96%).

MATURATION & BOTTLING
Boal aged in French oak casks for over 10 years by the Canteiro method. For this blend we selected wines from our warehouses with stable temperatures year round that originate a very well balanced wine in sugar and acidity.

TECHNICAL SPECIFICATIONS
Alcohol: 18,76% Vol.
Baumé: 3,3
Total sugar: 79,1 g/dm3
Volatile acidity: 0,82
pH: 3,60

SERVING & CELLARAGE
This wine was naturally aged in casks and bottled in its purest state. To show it at its best serve between 13oC and 14oC. Should be kept in a cool dry place. This wine was filtered and does not require decanting. It was bottled ready for drinking and will keep well several months after opening.

TASTING NOTES AND HARMONIES
Orange hints.
Lush and harmonious!
Notes of fruit in syrup, woody and a honey aroma. Soft and sweet mingling with excellent acidity.
Excellent as digestive, Christmas pudding, Foie- gras, chocolate, crystallized fruits and cheese.

テイスティング: 2016年10月26日
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