Madeira 10yr old Verdelho Barbeito マデイラ ヴェルデーリョ10年 ヴィニョス・バーベイド

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MadeVerdelho10yeBarbe.jpgBarbeito Verdelho Old Reserve 10 Year Old (Medium Dry) マデイラ ヴェルデーリョ10年 ヴィニョス・バーベイド

外観 やや薄めの琥珀色
香り 香りは豊かで、オレンジピール、黄桃、干しアプリコット、サルタナ、ヘーゼルナッツ、キャラメル、ヴァニラ、干しバナナ、ナッツ、マッシュルーム、干し草などで、熟成した果実と第3アロマが中心。
味わい やや甘口で、酸は豊か、アルコールは高く、豊かな果実感がある。干しアプリコット、干しバナナ、チョコレート、ヘーゼルナッツ、キャラメルなどの味わいが口の中に広がる。アルコール度は高いが、酸が豊かで、複雑な果実感などと絶妙なβランスを保っている。余韻は長く、豊かな酸、酸化熟成した果実感が長くつづく。

Barbeito Verdelho Old Reserve 10 Year Old (Medium Dry) マデイラ ヴェルデーリョ10年 ヴィニョス・バーベイド http://www.kinoshita-intl.co.jp/vinhos_b/aged.html

マデイラDOP
産地 ポルトガル・マデイラ
葡萄畑:サン・ヴィセンテ、プラゼレス 
品種 ヴェルデーリョ
残糖度:60.7g/L 
総酸度:7.5g/L 
オレンジがかった黄金色。アプリコットのような果実香。バニラの風味とバランスの取れた酸味。複雑で素晴らしいあと味。2009 年インターナショナルワインチャレンジで、チャンピオントロフィー及び金賞受賞。
アルコール度数 19度

足踏みでない機械式プレス。発酵終了間際にアルコール96度のグレープスピリッツを添加し発酵を止める(酒精強化)。カンテイロ方式(天然加温熟成)により10〜14年間の樽熟成を行う。
11月に分離した澱を取り除いたワインを樽に移して伝統的なカンテイロ方式で熟成させる。 5年間樽熟成の後、最良のワインのみを選び、加えて5年熟成し合計で10年間熟成させる。

ヴィニョス・バーベイト Vinhos Barbeito  http://www.vinhosbarbeito.com/en/

ヴィニョス・バーベイト社は、1946年に設立された代表的なワイナリーで、マデイラの中心地、フンシャルの西海岸に面した高い崖の上にある。
マデイラ島では珍しい家族経営で、今なお頑なに伝統的な醸造法を継承し、膨大な原酒のストックをもとに、すぐれたブレンド技術で世界中に高品質のマデイラワインを供給している。 2008年には最新設備を誇る待望の新ワイナリーをオープン。
醸造設備の刷新や熟成庫の向上、そして生産環境の合理化により、バーベイト社のマデイラワインのさらなる品質向上と安定した供給が可能となった。
バーベイト社では、カマラ・デ・ロボス地区からティンタ・ネグラ、マルヴァジア、ブアルを、サン・ヴィセンテ地区からはティンタ・ネグラ、セルシアル、ヴェルデーリョなどを、契約栽培畑から安定的に供給されている。
また、マデイラワインのヴィジュアル・アイデンティティーともいえる籐細工のカバーをかぶせたフラゴンボトルを初めて開発したのもバーベイト社で、以来市場を席巻してきた。しかし、近年環境への配慮の点からフラゴンボトルを廃止し、ストレートボトルへ変更した。

バーベイト社は、糖分の多い高品質の原料葡萄のみを厳選し、エストゥファによる伝統的な加熱方式を用いてマデイラワイン独特の風味を生み出すことに努めている。
酒精強化はを行い、次にエストゥファを3〜6ヶ月行い、さらに最低6ヶ月間静置された後、再びアルコール度数が18〜19度になるように調整される。高級品は大きな倉庫の屋根の下にCANTEIRO(石室)と呼ばれる暖かい貯蔵場所を作ってゆっくり加熱熟成が行われる。樽熟成はフレンチオークのみを使用。3年で出荷される製品は、クーバという25,000リットル入りの大樽で、5〜10年のものは450リットルの樽で熟成する。熟成期間中は、年に一度、一つの樽から同質の古い樽へと樽を変えている。

MadeiVerdelho10yo.jpgMadeira Verdelho 10 Year Old Vinhos Barbeito

Appearance
This wine is medium amber.

Nose
This wine has medium+ intensity aromas of
floral ( acacia), citrus fruit (orange peel), stone fruit ( peach apricot)
dried fruit ( sultana), deliberate oxidation ( hazelnut, caramel), fruit developement ( dried apricot, dried banana), and bottle age ( nutty, mushroom, hay, honey). These aromas are mainly tertiary aromas.

Palate
This wine is medium dry, medium+ body, high alcohol, medium+ acidity.
This wine has pronoucned flavour intensity of fruit development ( dried apricot, dried banana), deliberate oxidation ( chocolate, hazelnut, caramel), bottle age( hay, mushroom), and dried fruit ( salutana).
This wine has medium + finish.

alcohol 19%

Very good
The wine has a good balance between flavour intensity and acidity and between sweetness and acidity, It has good expressiveness and complexity and a typicity of its style. The reason why this is not outstanding is that this doesn't have excellent concentration of aromas and flavours, This wine is ready to drink, but suitable for further ageing.


Technical Sheet
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DENOMINATION
Madeira D.O.P

GRAPE VARIETIES
Verdelho

VINEYARDS AND VINIFICATION
Grapes from various quality vineyards from São Vicente and Prazeres were used. Grapes were pressed in a continuous press. Arresting of fermentation takes place at the desired degree of sweetness by adding vinic alcohol (96%).

MATURATION & BOTTLING
Verdelho aged in French oak casks for over 10 years by Canteiro method. For this blend we selected wines from our warehouses with stable temperatures year round that originate wines very well balanced in sugar and acidity.

TECHNICAL SPECIFICATIONS

Alcohol: 18,75% Vol.
Baumé: 2
Total sugar: 67,8 g/dm3
Volatile acidity: 1,08
pH: 3,41

SERVING & CELLARAGE
This wine was naturally aged in casks and bottled in its purest state. To show it at its best serve between 11oC and 12oC. Should be kept in a cool dry place. This wine was filtered and does not require decanting. It was bottled ready for drinking and will keep well several months after opening.

TASTING NOTES AND HARMONIES
Bright, light gold colour. Citrus notes, floral and honey. Soft in texture, well balanced and persistent.

Excellent as an aperitif, consommé, smoked salmon, dried ham, pates or spaghetti with clams and orange.

テイスティング: 2016年10月26日
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