Madeira Sercial 10 Year Old Vinhos Barbeito マデイラ セルシアル10年 ヴィニョス・バーベイド

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MadeSer10yoBarb.jpgBarbeito Sercial Old Reserve 10 Year Old (Dry) マデイラ セルシアル10年 ヴィニョス・バーベイド

外観 中等度の濃さの琥珀色
香り バラのドライフラワー、干した果物(サルタナ、焼き菓子)、意図的な酸化(ウォルナッツ、トフィー、キャラメル)、成熟したフルーツ(干したアプリコット、焼いたアップル)、Marron glacé, マッシュルーム、乾いた干し草、ナッツ、皮など、第3アロマが中心で、期待した柑橘系の香りは控えめで、やや香ばしい香りが強い。
味わい 酸が豊かでやや甘さを感じる熟成度の高い味わいがある。ウォルナッツ、焼き菓子、キャラメルなどの風味があり、すこし干し草、枯れ草のような香りが口のの中に広がる。余韻に豊かな酸味、熟成した果実、甘味がバランス良く長く続く。

深みのある味わいである。セルシアル10年であるがやはり残糖を感じる。同じ10年のヴェルデーリョよりも色が濃く、熟成度が強い感じがある。これはセルシアルのロットなのかヴィニョスの個性なのだろうか。これは賞を取っているが、毎年同じような味にはしているだろうが、すこし僕には酸化熟成が強めに進んでいる感じがしてしまう。でもマデイラだから仕方がないんだが。もう少しエレガントなのが飲みたい。

ヴィニョス バーベイト http://www.vinhosbarbeito.com/en/
葡萄畑:ジャルダン・ダ・セラ、リイベラ・ダ・ジャネラ 
残糖度:53.3g/L 
総酸度:7.4g/L 
輝きのある黄金色。芳ばしさとドライフルーツを思わせる調和のとれた滑らかな香り。しっかりとした酸味と長い余韻。
2014 年インターナショナルワインチャレンジでは金賞受賞。

セルシアル
ポルトガル・マデイラ
マデイラDOP
19度

ヴィニョス バーベイト http://www.vinhosbarbeito.com/en/

ヴィニョス・バーベイト社は、1946年に設立された代表的なワイナリーで、マデイラの中心地、フンシャルの西海岸に面した高い崖の上にある。
マデイラ島では珍しい家族経営で、今なお頑なに伝統的な醸造法を継承し、膨大な原酒のストックをもとに、すぐれたブレンド技術で世界中に高品質のマデイラワインを供給している。 2008年には最新設備を誇る待望の新ワイナリーをオープン。
醸造設備の刷新や熟成庫の向上、そして生産環境の合理化により、バーベイト社のマデイラワインのさらなる品質向上と安定した供給が可能となった。
バーベイト社では、カマラ・デ・ロボス地区からティンタ・ネグラ、マルヴァジア、ブアルを、サン・ヴィセンテ地区からはティンタ・ネグラ、セルシアル、ヴェルデーリョなどを、契約栽培畑から安定的に供給されている。
また、マデイラワインのヴィジュアル・アイデンティティーともいえる籐細工のカバーをかぶせたフラゴンボトルを初めて開発したのもバーベイト社で、以来市場を席巻してきた。しかし、近年環境への配慮の点からフラゴンボトルを廃止し、ストレートボトルへ変更した。

バーベイト社は、糖分の多い高品質の原料葡萄のみを厳選し、エストゥファによる伝統的な加熱方式を用いてマデイラワイン独特の風味を生み出すことに努めている。
酒精強化はを行い、次にエストゥファを3〜6ヶ月行い、さらに最低6ヶ月間静置された後、再びアルコール度数が18〜19度になるように調整される。高級品は大きな倉庫の屋根の下にCANTEIRO(石室)と呼ばれる暖かい貯蔵場所を作ってゆっくり加熱熟成が行われる。樽熟成はフレンチオークのみを使用。3年で出荷される製品は、クーバという25,000リットル入りの大樽で、5〜10年のものは450リットルの樽で熟成する。熟成期間中は、年に一度、一つの樽から同質の古い樽へと樽を変えている。

MadeSerc10yo.jpgBarbeito Sercial Old Reserve 10 Year Old (Dry)

Appearance
This wine is medium amber

Nose
This wine has medium + intensity aroma of
Floral ( dired rose)
dried fruit ( saltana, baked fruits)
delibarate oxidation ( walnut, toffee, caramel)
fruit development ( dried apricot, baked apple)
bottle ageing ( mushroom, hay, nutty leather)
maron glasse,
These aromas are mainly tertiary aromas.

Palate
This wine is dry, full body, medium+ acidity, high alcohol.
This wine has pronounced flavour intenstiy of
deliberate oxidation ( walnut, coffee, caramel), fruit development ( dried orange, dried apricot), bottle age ( hay , nutty), dried fruit ( sultana, baked fruits).
This wine has long finish. These flavous are mainly tertiary flavours.

alcohol 19%

This wine is very good, showing good typicity of its style. It has very good balance among alcohol, acidity, and complexity of dried and oxidized fruit flavours. The finis is long with good complexity and good flavour intensity.
But this wine lacks elegant balance and fine acidicty. so it stays to be very good. This wine is ready to drink but suitable for further ageing.

DENOMINATION
Madeira D.O.P

GRAPE VARIETIES
Sercial

VINEYARDS AND VINIFICATION
Grapes from various quality vineyards from Jardim da Serra and Ribeira da Janela were used.

Grapes were pressed in a continuous press. Arresting of fermentation takes place at the desired degree of sweetness by adding vinic alcohol (96%)

MATURATION & BOTTLING
Sercial aged in French oak casks from 10 up to 14 years by Canteiro method. For this blend we selected wines from our warehouses with stable temperatures year round that originate wines very well balanced in sugar and acidity.

TECHNICAL SPECIFICATIONS
Alcohol 18,96% Vol.
Baumé 0,9
Total sugar 48,4 g/dm3
Volatile acidity 1,02
pH 3,19
SERVING & CELLARAGE
This wine was naturally aged in casks and bottled in its purest state. To show it at its best serve between 11oC and 12oC. Should be kept in a cool dry place. This wine was filtered and does not require decanting. It was bottled ready for drinking and will keep well several months after opening.

TASTING NOTES AND HARMONIES
Greenish gold hints. Aromas of dried fruits pine and resin. Mineral and fresh palate, long finish.

Excellent as an aperitif. with Oysters, French Onion Soup, Octopus Salad, Parmesan cheese, with sautéed mushrooms with garlic and Olives.

テイスティング: 2016年10月26日
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